Suomen Liikunta ja Urheilu ry tutkii säännöllisesti suomalaisten liikuntaharrastuksia ja niihin liittyviä tunnuslukuja. Yksi mielenkiintoisimmista luvuista on mielestäni ollut se, kuinka paljon eri lajien harrastajat käyttävät harrastukseensa rahaa.
                    Vielä muutama vuosi sitten golfin harrastajat olivat niitä, jotka törsäsivät harrastukseensa eniten. Tuoreimmassa tutkimuksessa listaykköseksi on kuitenkin noussut ratsastus. Kun keskivertosuomalainen kuluttaa liikuntaharrastuksiinsa keskimäärin 427 euroa vuodessa, ratsastuksen harrastajat pistävät nelinkerroin paremmaksi ja syytävät harrastukseensa keskimäärin 1638 euroa vuodessa.
                    Kuulen jo, kuinka hevosenomistajat tyrskähtävät räkäisesti tuolle naurettavalle pikkusummalle. Kyse on todellakin keskiarvosta. Minulta löytyy vertailukohta, sillä kun muutama vuosi sitten ostin hevosen, tein sen, mitä yhdenkään hevosenomistajan ei pitäisi tehdä: kirjasin kaikki menot ylös.

Ensimmäisen vuoden aikana sain hevosen ostohinta mukaan lukien hupenemaan mittavat 18 176 euroa. Maksoin eläinlääkärin tarkastuksen, omistajanvaihdoksen, vuokratakuun, satulat, loimet, suitset, suojat ja satulahuovat. Todettakoon, etten ostanut mitään kallista tai turhaa ja hevoseni peri joitakin varusteita aikaisemmilta hevosiltani.
                    Toisena vuonna summa oli jo hiukan inhimillisempi: 5790 euroa. Se menikin käytännössä kokonaan juokseviin kuluihin: tallivuokriin (3700 €), laidunmaksuihin (573 €), kengityksiin (436 €), valmennuksiin (360 €), vakuutuksiin (300 €), maneesimaksuihin (130 €) jne. Luultavasti olen ensimmäinen ja viimeinen hevosenomistaja tällä planeetalla, joka selvisi noina vuosina eläinlääkäri- ja lääkekuluista ostotarkastuksen lisäksi reilulla satasella vuodessa. En siis joutunut syytämään tonnitolkulla rahaa eläinlääkärikäynteihin, en käynyt kalliissa valmennuksissa ja kilpaillut, en kuljettanut hevostani kuin kerran vuodessa laitumelle enkä syöttänyt kalliita lisärehuja. Tuolla keskimääräisellä 1638 eurolla en silti olisi elellyt montaakaan kuukautta hevosenomistajana. Tässä hiukan perspektiiviä myös niille, jotka haaveilevat omasta hevosesta.
                    Ratsastuksen – tai hevosenpidon – kustannuksia ei tietenkään voi laskea näin mustavalkoisen raadollisesti. Tämän kaltaiset laskelmat saavat kuitenkin hiiltymään, kun verrataan ratsastuksen kustannuksia muutamiin yhteiskunnan tukemiin lajeihin: jääkiekko keskimäärin 973 euroa, jalkapallo 638 euroa ja uinti 420 euroa vuodessa.
                    Tutkimus haluaa tosin vielä muistuttaa, etteivät luvut kerro suoraan, kuinka paljon rahaa kyseisiin lajeihin sijoitetaan vaan sen, kuinka paljon tiettyjä lajeja harrastavat yleensä sijoittavat omiin liikuntaharrastuksiinsa. Niin kuin nyt hevosenomistajilla olisi aikaa ja rahaa jotain muutakin liikuntaa harrastaa.