Tiedättehän sen tunteen, kun jokin tuntuu sujuvan kuin tanssi? Kun ei kuule eikä näe mitä ympärillä tapahtuu, kun unohtaa mieltä painavat työasiat ja yhtäkkiä huomaa ajan harpanneen puoli tuntia tai tunnin eteenpäin aivan huomaamatta?

                      Nämä ovat nimeltään flow-kokemuksia. Flow on universaali, nautinnollinen tila, jossa keskittyminen on niin intensiivistä, ettei millään muulla maailmassa tunnu sillä hetkellä olevan merkitystä. Flow, virtauksenomainen tunne siitä kuinka asiat sujuvat ikään kuin omalla painollaan, syntyy toiminnassa, jossa käytetään opittuja taitoja ja voitetaan niiden avulla itselle asetettuja haasteita. Termin isä on yhdysvaltalainen psykologi Mihaly Csikszentmihalyi, joka on tutkinut ilmiötä jo yli 40 vuoden ajan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

                      Flow syntyy syvässä keskittyneisyyden tilassa jossa toiminta ja tietoisuus tuntuvat sulautuvan yhteen. Alkuoletuksena on selkeä, kauaskantoinen tavoite, jota kohden pyritään. Flow-kokemusta ei kuitenkaan synny, jos tavoitteesta tulee pakkomielteenomainen emmekä ehdi nauttia ponnisteluista sen saavuttamiseksi.

                      Flow-tilaan ei pääse nappia painamalla. Olen kokenut flow'n useita kertoja ratsastaessani, ja voisinpa sanoa, että nuo ovat juuri niitä hetkiä, joiden avulla jaksan tarpoa niiden vähemmän palkitsevien päivien läpi. Läheskään jokainen ratsastuskerta ei näitä kokemuksia kuitenkaan tuota, kuten tiedetään.

                       Minulle flow on helppo saavuttaa myös tanssitunnilla, kun tunti on tarpeeksi haastava, opettaja innostava ja kun musiikki menee selkäytimeen siten, ettei koreografiaa tarvitse juuri ajatella. Kun kaikki todellakin tuntuu sujuvan kuin tanssi.

                      Silloin tällöin saavutan flow-tilan myös tässä työpöytäni ääressä. Keskityn kirjoittamaan niin, että unohdan kaiken muun. Tuollaisina hetkinä teen parissa tunnissa varmasti perustoimistotyöläisen kahdeksan tunnin työrupeaman. Yleensä havahdun siihen kun puhelin soi tai kun koira tulee huomauttamaan, että nyt olisi jo ruoka-aika.

                      Vapaa-aikamme on pitkälti passiivista asioiden seuraamista, mutta flow-kokemukset syntyvät nimenomaan silloin, kun toimimme itse aktiivisesti. Se mikä erottaa flow'n muista nautintoa tuottavista asioista on siihen liittyvä henkinen kasvu. Haasteiden voittamisen seurauksena tunnemme itsemme taitavammiksi ja kyvykkäämmiksi kuin ennen. Flow-kokemus saa aikaan sen, että olemme sen tuoman ilon tunteen seurauksena valmiit kaksinkertaistamaan ponnistelumme kokeaksemme saman uudelleen.                

                      Ei ihme, että eri-ikäiset ihmiset eri puolilla maailmaa ovat Csikszentmihalyin tutkimuksissa kuvailleet näitä hetkiä elämänsä parhaiksi. Tavoitelkaamme siis yksissä tuumin flow'ta!