<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Helsingin sanomien peruskoulutesti sai tänään paitsi kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää, myös muistelemaan peruskouluaikaa jonkinasteisella kaiholla. Asia, jonka en koskaan olisi uskonut tapahtuvan.
                    Kun elokuu on edennyt jo reilusti yli puolen välin, olen huomannut huokailevani tyytyväisenä sitä, kuinka kesä voi nykyään jatkua ihan niin pitkään kunnes puiden lehdet alkavat kellastua ja ensimmäiset rapakot jäätyvät aamuisin. Entisvanhaan kun elokuun puoliväli tarkoitti aina villin ja vapaan kesän päättymistä ja kouluvankeuden alkamista. Se oli kova paikka kesistään elävälle tytölle elokuu toisensa jälkeen.
                   Peruskouluaikojeni kaksi parasta vuotta olivat ne kun olin 11- ja 14-vuotias. Ala-asteen viidennellä ei tarvinnut vielä murehtia yläasteelle menosta eikä tasan mistään muustakaan kuin ehkä siitä, riittäisivätkö viikkorahat uuteen, ihanaan barbinhevoseen. Kasiluokalla kaikki oli vielä yläasteellakin helppoa ja mukavaa, jos nyt ei oteta huomioon hirviömäisen historianopettajan silmätikkuna olemista tai orastavia koulunkäynnin ja harrastuksen yhteensovittamisongelmia.
                    Koulussa käytiin ja läksyt tehtiin, koska oli pakko. Vasta myöhemmin mukaan kuvioihin tulivat omat aivot ja niiden myötä koulujärjestelmän kyseenalaistaminen.
                    Mitä tulee todistuksiini, niiden keskiarvo oli aina – siis aina! – 8,6. Takana saattoi olla lukukauden verran eläimellistä raatamista tai tyhjänpäiväistä diipadaapailua, ja aina se keskiarvo pysyi samana, vaikka numerot saattoivatkin muuttua. Koskaan peruskouluaikanani en saanut kymppiä mistään muusta kuin äidinkielestä.
                    Siksipä ilahduin suuresti, kun keräsin tämänpäiväiseen päättötodistukseeni peräti kuusi kymppiä! Olin selvästi petrannut myös fysiikkaa ja kemiaa sekä kotitaloutta, mitä tulee nuoruusvuosieni suhteellisen tasaiseen kasirivistöön. Historia ja yhteiskuntaoppi menivät heikosti, mikä ei tullut yllätyksenä. Mutteivät niin heikosti, etteikö peruskoulun päättötodistukseni keskiarvo olisi viidessätoista (!) vuodessa kivunnut kaksi prosentin kymmenystä!
                    Ja mitä tulee siihen kaihoon, se meni onneksi äkkiä ohi.

 

PERUSKOULUN PÄÄTTÖTODISTUS

Äidinkieli............................. 10

Englanti............................... 10

Ruotsi................................. 10

Matematiikka....................... 8

Fysiikka ja kemia................. 9

Biologia ja maantieto............ 10

Historia ja yhteiskuntaoppi.... 6

Elämänkatsomustieto............. 7

Liikunta ja terveystieto.......... 9

Musiikki.............................. 10

Kotitalous............................. 9

Käsityö: tekstiilityö............... 10

Kuvataide............................. 7

Käytös ja huolellisuus............ 8

 

Keskiarvo........................... 8,8